top of page

Auto prezývané Carpuccino

Rekordov kávy zapísaných v Guinnesovej knihy rekordov je viacero. Od najväčšej šálky kávy, cez najvyššiu pyramídu z téglikov na kávu, až po auto poháňané spaľovaním kávy. O všetkých rekordoch kávy sme už písali a dnes sa pozrieme bližšie na tzv. Carpuccino.


Carpuccino si svoj zápis do Guinnesovej knihy rekordov zaslúžilo tým, že v marci v roku 2010 prešlo 337 km z Londýna do Manchestru na kávový pohon.


Išlo o auto Volkswagen Scirocco z roku 1988, ktorý tvorcovia kúpili za 400 libier. Toto auto bolo vybrané na základe podobnosti s autom DeLorean, ktoré zahviezdilo v hollywoodskej trilógii Návrat do budúcnosti.


Auto bolo upravené tímom z BBC1 z vedeckého programu Bang Goes The Theory. Vedci vypočítali, že prejde tri míle na kilogram mletej kávy, čo zodpovedá asi 56 espressám na míľu. Každých 60 míľ museli robiť prestávku, aby vyčistili „filtre na kávu“ – aby sa ybavili sadzí a dechtu. Bola dosiahnutá maximálna rýchlosť 60 míľ za hodinu, cca 96 km/h.


Nick Watson z BBC povedal, že káva je ako drevo a uhlie, má určitý obsah uhlíka, takže sa môže použiť ako palivo. Na značke nezáleží, zrná však musia byť suché. Rovnaký proces spaľovania je možné použiť na pohon auta aj pri iných alternatívnych palivách ako štiepka, orechové škrupiny, dokonca aj stavebná sutina alebo poľnohospodársky odpad.


Tento Volkswagen Scirocco však najrýchlejším autom na kávový pohon nie je. Zápis v Guinnesovej knihe zatiaľ nie je potvrdený, ale rýchlosť 66 mph (106 km/h) prekonal 35 rokov starý Rover na letisku Elvington v blízkosti mesta York (UK).


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page