top of page

Výborná česká baristka PETRA VESELÁ



Pripravili sme pre vás rozhovor s profesionálnou baristkou Petrou Veselou, ktorá sa káve venuje už desať rokov. Vlastnila kaviareň U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy, dvakrát sa stala majsterkou Českej republiky v príprave kávy a na majstrovstvách sveta v disciplíne „latte art“ v Belgicku skončila jedenásta. Prešla odbornými školeniami o espresse – Espresso Italiano, latte art, rôznymi degustačnými kurzami a tiež SCAE certifikáciou. Po zložení ťažkej skúšky sa stala porotkyňou Majstrovstiev sveta. Založila vlastné školiace stredisko, kde vedie kurzy týkajúce sa prípravy kávy. V roku 2010 vyšla jej kniha pod názvom Kniha o káve.


Čo pre vás v osobnom živote znamená káva?

Úplne všetko. Káva je mojim koníčkom, ale tiež prácou a nie je deň, kedy by nebola súčasťou môjho života. Bez kávy si snáď môj život ani neviem predstaviť.


Čo vás priviedlo k téme káva až tak, že sa jej venujete na profesionálnej úrovni?

K profesionálnej príprave som sa dostala cez kaviareň, ktorú som si otvorila v roku 2004. Dvakrát som vyhrala majstrovstvá republiky, momentálne zasadám ako porotkyňa na Majstrovstvách sveta baristov a tiež som napísala Knihu O Káve. Dnes už kaviareň nemám, vzhľadom k časovej vyťaženosti, ale uskutočňujem kávové školenia, ktoré ma nesmierne bavia.


Aký je váš najväčší úspech v tejto oblasti?

Asi moja kniha, z ktorej mám radosť každý deň. Som moc rada, že som mohla pracovať s úžasným tímom nakladateľstva Smart press a knihu si tak vytvorila podľa mojich predstáv. Kniha má už 3. vydanie.


Navštívili ste viacero krajín, kde je podľa vás ten pravý „kult kávy“?

Najviac ma prekvapili v Austrálii. Tam snáď na každom rohu dostanete perfektné espresso i cappuccino. Ostatné krajiny ich ale pomaly dobiehajú.


A čo slovenské a české kaviarne v porovnaní so zahraničnými, aké sú vaše skúsenosti?

Takmer všade vo svete dostanete espresso relatívne dobre pripravené. U nás i na Slovensku často dostanete namiesto klasického espressa veľkú šálku, plnú kávy, ktorá je pripálená. Aj keď v poslednej dobe sa otvára veľa nových a krásnych kaviarní, kde vám pripravia skvelú kávu. Ďalší častý problém je v surovine, ktorá často nie je čerstvá a nedávno pražená.


Napísali ste o káve aj zaujímavú knihu. Poviete nám o nej viac?

Kniha je sprievodca svetom kávy, určená pre širokú verejnosť. Dozviete sa v nej, ako sa káva pestuje, spracováva, praží,... a hlavne, ako ju dobre pripraviť nielen v kaviarni, ale aj doma.


Pani Veselej ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa kávičkovských úspechov :)

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page