top of page

Výborná česká baristka PETRA VESELÁ

  • kavickujeme
  • 18. 12. 2014
  • Minut čtení: 2


Pripravili sme pre vás rozhovor s profesionálnou baristkou Petrou Veselou, ktorá sa káve venuje už desať rokov. Vlastnila kaviareň U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy, dvakrát sa stala majsterkou Českej republiky v príprave kávy a na majstrovstvách sveta v disciplíne „latte art“ v Belgicku skončila jedenásta. Prešla odbornými školeniami o espresse – Espresso Italiano, latte art, rôznymi degustačnými kurzami a tiež SCAE certifikáciou. Po zložení ťažkej skúšky sa stala porotkyňou Majstrovstiev sveta. Založila vlastné školiace stredisko, kde vedie kurzy týkajúce sa prípravy kávy. V roku 2010 vyšla jej kniha pod názvom Kniha o káve.


Čo pre vás v osobnom živote znamená káva?

Úplne všetko. Káva je mojim koníčkom, ale tiež prácou a nie je deň, kedy by nebola súčasťou môjho života. Bez kávy si snáď môj život ani neviem predstaviť.


Čo vás priviedlo k téme káva až tak, že sa jej venujete na profesionálnej úrovni?

K profesionálnej príprave som sa dostala cez kaviareň, ktorú som si otvorila v roku 2004. Dvakrát som vyhrala majstrovstvá republiky, momentálne zasadám ako porotkyňa na Majstrovstvách sveta baristov a tiež som napísala Knihu O Káve. Dnes už kaviareň nemám, vzhľadom k časovej vyťaženosti, ale uskutočňujem kávové školenia, ktoré ma nesmierne bavia.


Aký je váš najväčší úspech v tejto oblasti?

Asi moja kniha, z ktorej mám radosť každý deň. Som moc rada, že som mohla pracovať s úžasným tímom nakladateľstva Smart press a knihu si tak vytvorila podľa mojich predstáv. Kniha má už 3. vydanie.


Navštívili ste viacero krajín, kde je podľa vás ten pravý „kult kávy“?

Najviac ma prekvapili v Austrálii. Tam snáď na každom rohu dostanete perfektné espresso i cappuccino. Ostatné krajiny ich ale pomaly dobiehajú.


A čo slovenské a české kaviarne v porovnaní so zahraničnými, aké sú vaše skúsenosti?

Takmer všade vo svete dostanete espresso relatívne dobre pripravené. U nás i na Slovensku často dostanete namiesto klasického espressa veľkú šálku, plnú kávy, ktorá je pripálená. Aj keď v poslednej dobe sa otvára veľa nových a krásnych kaviarní, kde vám pripravia skvelú kávu. Ďalší častý problém je v surovine, ktorá často nie je čerstvá a nedávno pražená.


Napísali ste o káve aj zaujímavú knihu. Poviete nám o nej viac?

Kniha je sprievodca svetom kávy, určená pre širokú verejnosť. Dozviete sa v nej, ako sa káva pestuje, spracováva, praží,... a hlavne, ako ju dobre pripraviť nielen v kaviarni, ale aj doma.


Pani Veselej ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa kávičkovských úspechov :)

 
 
 

1 komentář


Guest
před 2 dny

Skvělý článek o Petře Veselé! Její příběh je obrovskou inspirací a připomíná mi, jak je v baristickém umění důležitý každý detail a především správné načasování. Vytvoření dokonalé kávové atmosféry doma je rituál, ke kterému patří nejen skvělá káva, ale i prostředí, přičemž krásné doplňky nájdete tu.


Čas jako tajná ingredience


Ať už jde o precizní extrakci espressa, která trvá zpravidla 25–30 sekund, nebo o pomalé metody jako V60 či Chemex, kde každá vteřina zalévání ovlivňuje výslednou chuť, čas je naprosto klíčový. Málokdo si uvědomuje, že čas hraje roli ještě před samotným mletím. Například proces odpočinku kávy po pražení, tzv. degazace, je zásadní. Čerstvě upražená zrna potřebují několik dní až týdnů, aby se zbavila přebytečného CO2. Příliš brzké použití může vést…


To se mi líbí
Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články

© MA Prestige, s.r.o.

Legionárska 1853/95, 911 01 Trenčín

kavickujeme(zavinac)gmail.com

 

Obchodné podmienky e-shopu

 

Všetky práva vyhradené

Články uverejnené na stránke majú len informatívny charakter. V žiadnom prípade nenabádajú ani nepodnecujú k zvýšenej konzumácii kávy ani iných produktov.

V duchu „pime kávu zodpovedne“.

bottom of page