Viete si správne vypýtať espresso? Otestujte sa!
Baristi aj čašníci by nám vedeli dlho rozprávať o tom, aké všelijaké názvy alebo vymyslené nápoje z kávy si vieme v kaviarňach vypýtať. Mále presso, veľké presso alebo piccolo. Ako si teda správne vypýtať presne to, na čo myslíme?
Mám chuť na espresso
Čisté espresso ponúka najsilnejší zážitok z kávy. Obľubuje ho väčšina Európanov, zatiaľ čo v Amerike sa ho boja. Podáva sa v malých štýlových, nahriatych šálkach so zaobleným dnom a konzumuje sa hneď po príprave.
Kvalitné espresso obsahuje 7 g kávy a 25-30 ml vody. Horúca voda s teplotou 80-90 °C sa pretlačí cez kávu pri tlaku 9 barov. Doba prípravy je 25 sekúnd.
Mám chuť na niečo menšie ako espresso a nie je to piccolo. Ako si ho vypýtam?
V ponuke je Ristretto. Druh kávy, ktorý je v Taliansku najčastejšie objednávaný. Pripravuje sa z rovnakého množstva kávy ako espresso, rozdiel je v dobe prípravy a v obsahu vody. Pripraviť sa môže dvoma spôsobmi. Buď použijeme jemnejšie zomletú kávu, cez ktorú nám za 25 sekúnd pretečie menej vody alebo ho pripravíme ako espresso, len dobu prekvapkávania vody skrátime na 18 sekúnd. Ristretto sa podáva v objeme iba 20 ml.
Mám chuť na väčšie espresso. Vypýtam si jedno veľké presso?
Naše chúťky v tomto prípade naplní Espresso Lungo. Bohužiaľ však nie v každej kaviarni ho vedia správne pripraviť. Stále sa stretávame s tým, že nám ho pripravia rovnako ako espresso, ale dobu prekvapkávania vody cez kávu predĺžia až na jednu minútu. V tomto prípade dostaneme šálku plnú nepríjemnej chuti a škodlivín! Správne sa pripravuje ako klasické 30 ml espresso, ku ktorému dostaneme kanvičku s horúcou vodou, aby sme si objem pripravili podľa svojej chuti. Prípadne nám čašník priamo doleje do espressa horúcu vodu.
A čo pojem Espresso doppio?
Takúto kávičku by si mali dopriať len tí ľudia, ktorí majú naozaj silné srdce. Dôvod spočíva v tom, že sa pripravuje zo 14 g kávy, teda vo svojej sile predstavuje dvojité espresso! Doba prípravy je rovnaká ako u espressa, len má objem 50-70 ml s dolievanou vodou.
Zhrnutie
Naučili sme sa, že do kaviarne nemáme prísť s požiadavkou „prosím si jedno veľké presso“, ale ak chceme naozaj väčšie presso, tak poprosíme o espresso lungo. Nepýtame si piccolo, pretože tento pojem neexistuje, je u nás len nesprávne udomácnený. Po správnosti si pýtame espresso. A ak túžime po výraznejšej chuti, ale menšom objeme, vypýtame si ristretto.
Zaujíma Vás obsah kofeínu v jednotlivých nápojoch? Prečítajte si Zdroje kofeínu.