top of page

História espresso stroja v skratke


O espresse sme toho už veľa písali aj v predchádzajúcich článkoch. Vieme, že jeho základom je proces preparenia vody cez jemne mleté kávové zrná v krátkom čase. Tento spôsob prípravy extrahuje všetky chute z kávy, ktoré končia v koncentrovanej, intenzívnej a plnej chuti šálky kávy. Termín espresso je taliansky výraz pre „rýchly“. Z toho dôvodu bol vynájdený espresso stroj, aby efektívne a rýchlo poskytol šálku kávy.


Prvé zmienky o espresse sú z roku 1884, kedy si talian Angelo Moriondo dal zaregistrovať patent pre svoj vynález. Išlo o espresso stroj s dávkovou prípravou kávy približne 50 porcií. Jeho mimoriadnosť spočívala v tom, že dokázal kontrolovať prietok vody a pary (do 1,5 bar) cez kávové zrná. Nedostatkom bol však jeho objem, kvôli ktorému príprava kávy trvala príliš dlho. Preto v roku 1901 Milanese Luigi Bezzera vylepšil Moriondov stroj na kávu. S novým kotlom na štyroch divíziách urýchlil prietok pary (1,5-2 bar) a vriacej vody cez kávu. Pomocou neho sa mu podarilo pripraviť koncentrovanejšiu šálku kávy, čo možno považovať za zrod espresso kávy. Tá sa v období urbanizácie stala rýchlo populárnou a tešila sa záujmu najmä robotníckej triedy, ktorá sa stretávala najmä v kaviarňach.


Do roku 1927 sa espresso stroj rozšíril aj do Spojených štátov. Avšak čoskoro sa začali vynárať jeho nedostatky v podobe horkastej a spálenej chuti espressa. Z toho dôvodu v roku 1938, továrenský technik M. Cremonesi vytvoril rafinovaný kávovar s piestovým čerpadlom. Práve to odstránilo pachuť spôsobenú v dôsledku dlhej extrakcie kávy vriacou vodou. Navyše spomínané zlepšenie prinieslo vznik krémovej peny na povrchu espressa, známu tiež ako éra „crema“.


Ďalšie technologické pokroky v zdokonaľovaní espresso stroja pokračovali v priebehu ďalších rokov. Pákový stroj poháňaný len za pomoci elektrického motorčeka predstavila v roku 1961 talianska spoločnosť Faema. Espresso bolo vďaka tomu hotové za 20 sekúnd. Bol to začiatok espresso kávovarov, z ktorých vznikli dnešné moderné.


V súčasnej dobe dostanete v kaviarni šálku espressa takmer okamžite. Navyše si ju už môžete pripraviť aj doma. Vďaka šikovným a cenovo prístupným kávovarom pre domácnosť si môžete sami pripraviť kvalitné espresso v pohodlí domova.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page