top of page

Pitím pár šálok kávy denne sa môžeme vyhnúť upchatiu tepien, tvrdia vedci!


O ochoreniach srdcového či mozgového systému už nemôžeme hovoriť len ako o ochoreniach týkajúcich sa starších ľudí. V pozadí srdcovo-cievnych ochorení nezohráva úlohu len vek, ale aj životný štýl a životospráva.


Kórejskí vedci študovali viac ako 25 000 mužov a žien, ktorí podstúpili rutinné zdravotné prehliadky na ich pracovisku. V štúdii výskumníci používajú lekárske skenovanie pre hodnotenie zdravia srdca. Konkrétne hľadali akékoľvek ochorenie tepien zásobujúcich srdce - vencovitých tepien.


Žiadny zo zamestnancov zahrnutých do kórejskej štúdie nemal vonkajšie známky srdcovej choroby, ale viac ako jednému z 10 z nich bolo zistené, že má viditeľné vápenaté usadeniny v tepnách. Vedci potom porovnali výsledky testov s dennou spotrebou kávy, pričom brali do úvahy ďalšie potenciálne rizikové faktory, ako sú fajčenie, zvýšená fyzická námaha, cvičenie a rodinné anamnézy srdcových problémov. U sledovaných zamestnancoch, ktorí pijú niekoľko šálok kávy denne (3-5), bol menej pravdepodobný výskyt usadenín vápnika v ich vencovitých tepnách, než u ľudí, ktorí kávu nepili vôbec.


Táto štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Heart, znovu otvorila diskusiu o tom, či je káva prospešná pre srdce alebo nie. Victoria Taylor z British Heart Foundation, povedala: "Aj keď táto štúdia zvýraznila potenciálne spojenie medzi spotrebou kávy a nižším rizikom vzniku upchatých tepien, je potrebný ďalší výskum... Tento výskum je založený na juhokórejskej populácii, kde ľudia majú odlišnú stravu, návyky a životný štýl ako ľudia vo Veľkej Británii."


Zdroj: www.bbc.com

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page