top of page

Kubánska káva a jej pôvod


História kubánskej kávy sa začala písať v roku 1748, kedy José Antonio Galabert priviezol na Kubu prvé sadenice kávovníka. Okolo roku 1791 sa začal s príchodom francúzskych kolonialistov, ktorí ušli pred haitskou revolúciou na Kubu, kávový priemysel tohto ostrova rozvíjať. Najmä vďaka úrodnej pôde hôr Sierra Maestra a vhodnej klíme tu kávovníky našli dobrý domov.


Onedlho sa Kuba stala hlavným vývozcom kávy do Španielska. Jej produkcia tým výrazne stúpla. Predbehla aj dovtedy najsilnejšiu produkciu cukru a stala sa tak najvýznamnejším produktom kubánskeho hospodárstva. Na jeho vrchole, pred rokom 1959 vyexportovali až 20 000 ton kávy. Jej hodnota bola 21,5 milióna dolárov.

S kubánskou revolúciou v roku 1959 prišlo k znárodneniu firiem a tým aj k poklesu kávového priemyslu. Úroveň produkcie počas rokov 1960 – 1970 bola porovnateľná s úrovňou z roku 1920. V súčasnosti je Kubáncom na ostrove pridelených 570 gramov kávy na pätnásť dní. Táto káva sa nevyznačuje vysokou kvalitou a dobrou chuťou, pretože sa zmiešava s inými zložkami z dôvodu dosiahnutia väčšieho množstva.


Prirodzene, kubánska káva je veľmi populárna v oblastiach Spojených štátov, ako je Miami, kde je vysoko sústredená kubánsko-americká populácia. Americké embargo však zakazuje jej dovážanie, preto niektoré spoločnosti ako Café Pilon predávajú svoju vlastnú verziu kubánskej kávy z kávových zŕn iných krajín. Spomínaná americká spoločnosť začínala v roku 1860 na Kube, z ktorej bola v roku 1960 (v čase revolúcie) vylúčená.


Pravá kubánska káva je známa svojou výraznou chuťou a vyšším obsahom kofeínu.

Zdroje: www.iml.jou.ufl.edu; www1.american.edu

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page