top of page

Káva a krátky spánok – skvelý mix, ako byť plný energie


Výskumníci tvrdia, že ak si dáme kávu spolu s 20 minútovým spánkom, zvýšime tým aktivitu nášho mozgu krátko po prebudení.


Vedci sa zhodli v názore, že kofeínové nápoje vrátane kávy nám pomáhajú zostať pozornými. Avšak, na druhej strane môže trvať až 20 minút, kým kofeín prejde do nášho mozgu. Podľa výskumov tzv. „coffee nap“ , pri ktorom si zdriemneme po dobu asi 20 minút, tesne po vypití kávy, napomáha človeku zostať aktívnym a v strehu po dlhší čas. Vysvetlenie nám ponúkajú chemické zlúčeniny adenozínu nachádzajúce sa v mozgu. Ich nadmerné množstvo vedie k tomu, že sa človek cíti unavený a ospalý. Kofeínové nápoje ako káva blokujú tieto adenozínové receptory, ale len niektoré, čo môže viesť k tomu, že sa cítime unavení aj napriek tomu, že máme v sebe kofeín.


Takže kombinácia kávy a už spomínaného 20 – minútového spánku, zbaví náš mozog toľko adenozínu, koľko potrebuje na zvýšenie svojej aktivity. Prospešné by bolo zavedenie oddychových zón v práci, kde by sme si mali možnosť po káve nachvíľku zdriemnuť. Určite by to viedlo k zvýšeniu efektívnosti práce a spokojnosti zamestnávateľa.


Coffee nap - kombinácia kávy a krátkeho spánku (cca 15-20 minút), ktorá môže napomôcť k zvýšeniu aktivity mozgu.


Zdroj: www.jackiesjava.com

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page