top of page

V mačacej kaviarni stratíte pojem o čase a oddýchnete si



Praha má tri mačacie kaviarne. Jednu sme navštívili a zoznámili sa so siedmimi mačkami z útulku.


Automaticky spomalíte už pri vstupe do kaviarne, pretože tam sú zábrany, aby sa mačky nedostali z kaviarne na ulicu. A pomaly sa budete po dvoch poschodiach pohybovať bez toho, aby ste si to uvedomovali. Dávate si pozor, aby ste obyvateľom kaviarne neublížili alebo ich neprisadli. To vás donúti oddychovať viac, ako v inej kaviarni.


„Keď som si tu dal prvú kávu, sedel som tu niekoľko hodín, ale vôbec som sa nenudil. Sledujete mačky, ako sa pomaly a ladne pohybujú a relaxujte. Ani neviete, ako vám ujde čas,“ hovorí David Vích. Vysokoškolský študent už pri káve nesedí, ale nosí ju návštevníkom mačacej kaviarne. Pomáha mame Dane Víchovej, ktorá kaviareň minulý rok v novembri otvorila. Bol to jej sen, odkedy podobné kaviarne zažila v ázijských krajinách.


Než sa rozprávame, vyskočí mačka na vedľajší stôl a snaží sa dostať k jahodovému zákusku. Skupinka asi desiatich návštevníkov si rýchlo chráni, čo na stole na jedenie a pitie má, a vyťahuje mobilné telefóny, aby si mačku nafotila. „To som ešte nezažila, aby sa tak rýchlo dostala k tanieru,“ smeje sa Markéta a nakrúca si z toho video. Skupinka sa zabáva, z letáku na stole sa dočítajú, že mačka sa volá Boženka a je najrýchlejšia, keď sa treba dostať k dobrotám kdekoľvek.


V Kočičí kavárne má aj súrodenca, kocúra Oldu. Ich mamu Boženu našli na Karlínskom moste pri kostole tehotnú a previezli ju do útulku, kde porodila tri mačiatka. Líza je plachá, zatiaľ ju nechali v útulku, ale Olda a Božena našli nový domov v Kočičí kavárne.


Kaviareň má svoje pravidlá, s mačkami sa môžete hrať, ale nesmiete ich kŕmiť. Nič z toho, čo na stôl prinesú vám, nie je pre nich. Kaviareň musí dodržiavať hygienické normy. „Najdlhšia trvalo vybaviť potrebné povolenia. Keď sme s nápadom na kaviareň prišli na radnicu, úrady ešte takéto nariadenie nemali, ale veľmi nám vyšli v ústrety,“ hovorí David a sleduje ďalšiu zo siedmich mačiek, ako sa v sekunde vyšplhá na mačací strom a na kávičkárov sa pozerá zvrchu. Má dlhú lesklú srsť a aj z diaľky je vidieť, že je o ňu vzorne postarané. Pravidlá majú nielen návštevníci, ale aj mačky. Nesmú za bar, do kuchyne, ani do tanierov.


„Najčastejšie do kaviarne chodia ľudia, ktorí už doma mačku majú,“ opisuje David typického návštevníka kaviarne. Vlastné mačky s nimi na kávu prísť nesmú, ak by sa náhodou nepohodli s miestnymi a neprenášali choroby.


Všetky mačky v kaviarni sú z útulku. Dana Víchová, jej syn David a osadenstvo kaviarne sa nestarajú iba o hostí, ale aj o mačky a to 24 hodín denne. „Aj preto každý návštevník zaplatí cuvert 20 českých korún, ktoré idú na stravu, zdravotnú starostlivosť, hračky či dobré podstielky,“ vysvetľuje David.


Rodinná Kočičí kavárna neďaleko Karlínskeho mosta nie je v Prahe jediná. Už sú tri, prvá vznikla v októbri minulého roka. Vo Viedni mali prvú mačaciu kaviareň už pred dvoma rokmi. Založila ju tam mladá Japonka, ktorá prišla do Rakúska študovať. V jej rodnom Japonsku sú mačacie kaviarne všade.


Prvé mačacie kaviarne máme už aj na Slovensku. Jedna je v Martine, druhá v Bratislave.

Článok pochádza z nášho partnerského portálu www.zenyvmeste.sk.

Autorka článku: Miriam Zsilleová

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page