Cappuccino po indicky
Nedávno sme sa s kamarátmi vybrali do indickej reštaurácie vyskúšať tradičné indické jedlá. Aj napriek miernym obavám z ich typicky „pálivých“ omáčok nám veľmi chutilo. Po dobrom obede sme si samozrejme, ako máme vo zvyku, objednali kávu. Priniesli nám tzv. indické cappuccino. Na prvý pohľad bohatá našľahaná pena s čokoládovou posýpkou a potom to prišlo... tá chuť, tak lahodná a krémová. Skutočne výborná káva s jednoduchým receptom, ktorý zvládne každý.
Ingrediencie:
2 čajové lyžičky kvalitnej instantnej kávy
2 čajové lyžičky cukru (alebo podľa chuti)
približne 1 polievková lyžica vody
175 ml plnotučného mlieka (alebo podľa potreby)
Postup prípravy:
Vezmite menšiu šálku a pridajte do nej kávu. Použite len kvalitnú instantnú, pretože výsledok by nebol rovnaký. Taktiež nepoužite veľkú šálku, skomplikovalo by to šľahanie takého malého množstva kávy.
Potom pridajte 2 čajové lyžičky cukru. Cukor pomôže vytvoriť objemnejšiu zmes. Premiešajte.
Vodu priveďte do varu. Pridajte 1/2 polievkovej lyžice do zmesi kávy a cukru.
Pomocou malej lyžičky energicky miešajte zmes po dobu cca 3 minút.
Pridajte ďalšiu 1/2 polievkovej lyžice horúcej vody a miešajte rovnako intenzívne po dobu 3-4 minút. Cukor by sa mal takmer rozpustiť.
Takto vzniknutá zmes by mala vyzerať jemno, krémovo a nadýchane. Nemala by byť príliš tuhá, pretože sa bude ťažko zmiešavať s mliekom.
Dáme zovrieť mlieko, do ktorého pridáme ešte cukor podľa chuti. Je to kvôli tomu, že ho v zmesi kávy a cukru pre niekoho nemusí byť dostatočné množstvo. Výsledná káva, by mohla niekomu, kto obľubuje sladšiu kávu, chutiť horko.
Vezmite zmes a dajte ju do finálnej šálky. Množstvo podľa toho, akú ju chcete mať silnú (odporúčame 1PL). Ostatnú zmes môžete odložiť do chladničky a použiť neskôr.
Do šálky nalejte mlieko, nechajte pár sekúnd odstáť a jemne premiešajte.
Vznikne vám pena, ktorú môžete poprášiť čokoládou alebo použiť čokoládový topping a vytvoriť na vrchu kávy nejaký kreatívny vzor.
Predtým ako začnete vašu kávu piť, ju ešte raz premiešajte, aby chute splynuli. :)