top of page

Rozliata káva a vysúdené milióny



Stella Liebeck z Albuquerque z Nového Mexika sa stala známou vďaka jednému z najbizardnejších súdnych procesov v histórii. Potom, ako sa obliala vo februári 1992 horúcou kávou, zažalovala reťazec s rýchlym občerstvením McDonald´s za popáleniny na tele, ktoré jej tým vznikli.


79 - ročná Stella sedela na sedadle spolujazdca v aute svojho vnuka, keď objednával kávu v okienku miestneho McDonaldu. Po obdržaní kávy v plastovom tégliku jej vnuk posunul auto dopredu a zastavil, aby si mohla pridať do kávy smotanu a cukor. Nanešťastie, po odstránení plastového veka si celý obsah vyliala na seba. Tepláky, ktoré mala oblečené, ihneď absorbovali kávu, čo jej spôsobilo popáleniny tretieho stupňa na približne 6 percentách tela, vrátane vnútorných stehien, sedacej časti a lona.


Stella Liebeck bola hospitalizovaná po dobu šiestich týždňov a podstúpila rad operácií, kedy jej boli implantované kožné štepy. (Je potrebné poznamenať, že McDonald´s a ďalšie reťazce servírujú kávu teploty 82 až 87 stupňov Celzia). Po tomto zážitku sa snažila s reťazcom rýchleho občerstvenia mimosúdne vyrovnať. Požadovala 20 000 amerických dolárov (cca 20 000 $ = 17 500 €), čo rázne odmietol. Viedlo to k súdnemu sporu, počas ktorého sa po predložení dokumentov McDonald´s zistilo, že viac ako 700 ľudí podalo na nich žalobu práve kvôli obareniu sa ich kávou. Čo potvrdilo, že mali poznatky o rozsahu a povahe tohto nebezpečenstva.


Konečný verdikt: Liebeck získala 2,7 milióna amerických dolárov ako náhradu škody. Reťazec bol zároveň povinný znížiť teplotu svojich káv na 66 stupňov Celzia.


Zdroj: oddee.com, lectlaw.com

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page