top of page

Výber kávovaru pre domácnosť


Ak práve hľadáte kávovar na prípravu kávy vo Vašej domácnosti, dovoľujeme si Vám ponúknuť trocha iný pohľad na vec.Pomôcky pre prípravu kávy sú dostupným a jednoduchým spôsobom na prípravu filtrovanej alebo prekvapkávanej kávy, ich najväčšou výhodou je nízka cena v pomere k príjemnému výsledku. Milovník intenzívnej chute talianskeho espressa však bude hľadať ďalej eventuálne využije alternatívu ako spestrenie alebo pri cestovaní.

Kávovary (okrem alternatív) pre domácnosti v zásade môžeme rozdeliť do troch skupín – lacné pákové kávovary s pretlakovými miskami, pákové kávovary na espresso a automatické kávovary.

Pákové kávovary s pretlakovými miskami umožňujú aj pri pomerne nestálom tlaku a teplote (česť výnimkám) pripraviť nápoj s bohatou penou avšak nebude to talianske espresso podľa stanovených štandardov.

Automatické kávovary najnižšej cenovej skupiny sú presne ako pákové s pretlakovými sitkami – pripravia nápoj, avšak chuťový a senzorický zážitok je slabý. Presne ako u pákových pokiaľ neinvestujete do kvalitného kávovaru (a samozrejme kvalitnej čerstvo praženej kávy) je lepšie z hľadiska kvality výsledku pripraviť kávu v alternatíve.

Všetko je to o prioritách, pokiaľ nehľadáte v káve chute a zážitky, kofeín Vám dodá aj instatná zmes (ak ju pijete pozrite si však toto video o príprave instantnej kávy - Odkaz na Youtube tu), ktorá je v skutočnosti oveľa drahšia ako ste si mysleli – napr.pri cene 4,19 EUR za 100g sa jedná o 41,90 EUR za kilogram, pričom kvalitná bio čerstvo pražená arabica sa dá kúpiť už od 13-14 EUR/kg (napríklad tu).

Pokiaľ je však pre Vás káva zážitok, radi si vychutnáte kvalitné espresso alebo cappuccino, určite uvažujte o pákovom kávovare (spolu s kvalitným mlynčekom) alebo automate vyššej triedy. Vyššia investícia (alebo v prípade alternatívnych a lacnejších metód ako Mocca, Aeropress, Chemex, French Press viac investovaného času do prípravy) sa Vám určite veľmi rýchlo vráti v podobe chuťových zážitkov a lepšej energie a pohody.

Nezabudnite však na to, že bez kvalitnej kávy a kvalitného mletia ani najlepší kávovar nedoručí to čo očakávate. Zamyslite sa nad tým aký čas chcete a viete venovať príprave kávy. Pokiaľ nechcete investovať do zručností potrebných pre prípravu pravého espressa, je pre Vás vhodný skôr automat. Aj u toho treba riešiť možnosti nastavenia, kvalitu technológie a prevedenia, nielen design.

Neriešime tu vôbec kapsulové kávovary, nakoľko preferujeme vlastnú cestu, možno pre niekoho to je vhodná alternatíva avšak bezchybnú kávu z nich podľa nás nedostanete.

Téma výberu kávovaru pre domácnosť je veľmi komplexná a dá sa na túto tému hovoriť veľmi veľa. V budúcnosti Vám budeme prinášať viac informácií aj z nášho pohľadu.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page